Arama

Türk otomotiv sektörü

2 yıl önce


Türk otomotiv sektörü
ad image

Döviz kurunun artması, pandemi nedeniyle fabrikaların tam kapasite çalışamaması ve çip krizi nedeniyle tedarik sorunları yaşanması, otomotiv sektöründe büyük bir krize neden oldu. Dünya genelinde yaşanan bu krizden en çok etkilenen ülkelerden birisi de, Türkiye oldu. Ülkemizde ikinci el araç fiyatları, sıfır araç fiyatlarını geride bırakırken Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2022 yılının ilk çeyrek verilerini açıkladı

Ocak-Mart döneminde otomotiv sanayisinin toplam kapasite kullanım oranı yüzde 63 oldu. Araç grubu bazında ise; hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 62, kamyon grubunda yüzde 91, otobüs-midibüs grubunda yüzde 12 ve traktörde de yüzde 63 seviyesinde kapasite kullanımı gerçekleşti.

Aylık bazda verilere bakıldığında, otomotiv sanayisinin Mart ayı üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,7 azalarak 106 bin 575 adet olurken, aynı dönemde otomobil üretimi yüzde 23,9 azalarak 57 bin 41 adede geriledi.

2022 yılı Ocak-Mart döneminde ticari araç üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 seviyesinde arttı. Bu oran ağır ticari araçlarda yüzde 28 oldu, hafif ticari araç üretiminde ise yüzde 0,3 oranında düşüş yaşandı.

Bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki senenin aynı dönemine göre ağır ticari araç pazarı yüzde 1, kamyon pazarı yüzde 2, otobüs pazarı da yüzde 14 oranında azaldı. Midibüs pazarı ise yüzde 52 oranında artış gösterdi.

Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, Ocak-Mart döneminde toplam pazar yüzde 4, otomobil pazarı ise yüzde 4, ağır ticari araç pazarı yüzde 9 oranlarında artarken, hafif ticari araç pazarı paralel seviyede gerçekleşti. 

İç pazarda yerli araç paylarına bakıldığında; 2022 yılı Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre otomobil pazarında yerli araç payı yüzde 36 olarak gerçekleşirken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 60 oldu. Sadece Mart ayındaki toplam pazar ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32’lik düşüşle 68 bin 245 olarak gerçekleşti.

2022 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı Dolar bazında yüzde 3 azaldı, Euro bazında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında artış gösterdi.

Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 7,6 milyar Dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 21 azalarak 2,1 milyar Dolar oldu. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 16 azaldı ve 1,9 milyar Euro seviyesinde gerçekleşti. 

Etiketler :
vadi

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image

You may also be interested in;

MALATYA

MALATYA

7 yıl önce
FETHİYE

FETHİYE

7 yıl önce
Yorumlar

1xbet  |   betturkeygiris.org  |   tipobet365  |  

Bonus veren siteler