Arama

Kök Hücre Tedavisiyle Kalbi Canlandı!

7 yıl önce

Geçirdiği basit gibi görünen bir enfeksiyonla birlikte kalbinde ciddi hasar oluşan 14 yaşındaki Akın Akpınar, kök hücre teknolojisi sayesinde sağlığına yeniden kavuştu!

Kök Hücre Tedavisiyle Kalbi Canlandı!
ad image

Milliyet internet sitesinde yayınlanan habere göre, geçirdiği enfeksiyon sonucu kalbinde hasar oluşan 14 yaşındaki Akın Akpınar, kök hücre tedavisi sayesinde sağlığına yeniden kavuştu. 

Basit bir enfeksiyon kişiyi kalp nakline muhtaç hale getirebilir mi? sorusuna en doğru cevap Türk doktorlardan geldi! 14 yaşındaki Akın Akpınar. geçirdiği enfeksiyon sırasında kalbi ciddi hasar gördü, kalp kası çalışmaz hale geldi. Futbol oynamayı çok seven Akın değil top oynamak, adım atamaz hale geldi. Üstelik Akın’a acil kalp nakli yapılması gerektiği ortaya çıktı. Yaşama umudu azalan Akın, ailesiyle Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ender Ödemiş’e başvurdu. Prof. Dr. Ödemiş ile kök hücre çalışmalarıyla dikkat çeken Acıbadem Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı el ele verdi. Türkiye’de ilk defa uygulanan yöntemle Akın’ın kendi dokusundan mercimek kadar aldıkları kök hücreyi Akın’ın kalbine anjiyo ile yerleştirdi. Beş aşamada kök hücresi kendi vücudunda yeşertilen Akın’ın kalbinde 6 ayda iyileşme yaşandı.  

 

Prof. Dr. Ödemiş, “Akın’da viral enfeksiyon sonrasında kalbin kasılmasını ve fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan hücrelerde belirgin miktarda ölme, yok olma ve fonksiyonlarını yerine getirememe söz konusuydu. Nefes alamamaktan dolayı uykusuzluk problemi yaşıyor, hiçbir şey yiyemiyor, yediğini de kusmak zorunda kalıyor, devamlı damardan kalp desteği ilaçlarını alması gerekiyordu. Biz de Akın’ın kendisine uygun bir kalp bulunma sürecindeyken kök hücre tedavisini de yapma kararı verdik ve bu yola girdik; bugün aldığımız sonuçlara göre iyi ki de bu yola girmişiz. Bizim ektiğimiz bu kök hücreler aynen tohum gibi yeniden yeşeriyor ve kalp hücreleri olarak çocuğa fonksiyon veren sağlıklı bir kalbe doğru dönüşmesini sağlıyor” dedi. 

Farklı karakterli
Akın’da uyguladıkları kök hücre naklinin Türkiye’de ve dünyada üretilen kök hücrelerden farklı karakter taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Ovalı ise “Kök hücrenin özellikle kalp kasına dönmesini sağlayacak uyaranlar ekledik. Yani nereye gideceği konusunda önceden eğitim alan hücreler ve bunları beraberinde ilaç tedavisiyle kombine edilmiş protokol uyguladık. Türkiye’de bu anlamda bir ilk. Hastanemizde anjiyo eşliğinde bu hücreleri Akın’ın kalbine anjiyo ile ilettik. Bizim hücrelerimize ait bir yan etki de beklemiyoruz. Ama asıl o hücreler kalbe yerleşip kendileri çoğalmaya başladığında, yani muhtemelen toplam iki yıllık sürecin sonunda her şey kesinleşecek” dedi.

Milliyet - İstanbul

Etiketler :
vadi

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
Yorumlar

1xbet  |   betturkeygiris.org  |   tipobet365  |  

Bonus veren siteler