1 yıl önce
Tüketilen besinlerden dolayı insan vücudunun olumsuz etkilenmesine gıda intoleransı adı verilir. İnsanların herhangi bir besinden dolayı olumsuz reaksiyonlar göstermesine neden olan bir sağlık sorunudur. Günümüzde birçok insan bu rahatsızlığa sahiptir.
Besin duyarlılığına sahip olan kişilerde çeşitli semptomlar görülür. Bu semptomlar kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kusma, ağrı, bulantı, ishal, yanma hissi, şişlik, kramp belirgin semptomlardan bazılarıdır. Belirtileri gösteren kişiler gıda intolerans testi yaptırmalıdır.
Gıda intoleransı ortaya çıkmasının birçok nedeni olabilir. GDO’lu ürünlerin artması, hazır gıdaların fazla tüketilmesi, tarımda daha fazla ilaçlama olması gibi nedenler başlıca sebeplerdir. Gıdaların içindeki katkı maddeleri ve benzeri şeyler de bu soruna neden olur.
Besin duyarlılığı olan kişilerde bu hastalığa tanı koyulması için gıda intolerans testi yapılır. Test ile çeşitli gıda maddelerinin kişinin vücudunda yarattığı antikor tepkimeleri incelenir. İnceleme sonrasında da hastalık tespit edilir.
Besin duyarlılığına sahip olan kişilerde beslenmenin diyet ile ayarlanması gerekir. Öncelikle hastaların duyarlılık sahibi olduğu besinleri tamamen bırakması gerekebilir. Bununla birlikte tüketimin sınırlandırılması ile de beslenme ayarlanabilir.
Test fiyatları çeşitli unsurlara bağlı olarak değişiyor. Öncelikle doktor farklı testleri bir arada isteyebilir. Bununla birlikte test yapılacak sağlık kurumu da fiyatlara etki eder. Genel olarak uygun fiyatlar ile gıda intolerans testi yaptırılabilir.
Hiv virüsü insan vücudundan uzun bir süre belirti göstermeden durabilir ve çoğalabilir. Vücudun bağışıklık sistemine etki eden bu virüsü saptamak adına yapılan teste hiv testi denir. Bir tür bağışıklık testidir.
Hiv virüsünün vücutta olup olmadığını tespit etmek için hiv testi yapılır. Kolay ve hızlı yapılan bir test olması ile bilinir. Cinsel yolla, kanla bulaşan hastalıklardan birisi olan hiv için kesin sonuç ortaya koyar.
Virüsü tedavi etmek adına farklı testler yapılabilir. Test için hastadan kan örneği alınır. Daha sonra alınan örnek tam donanımlı bir laboratuvarda incelenir. Eğer virüs varsa tespit edilir ve ardından tedaviye geçilir.
Virüs şüphesi ile test yaptıran kişilerde virüs olmasına rağmen testin negatif çıkması söz konusu olabilir. Çünkü bu virüsün 21 gün kuluçka süresi vardır. Yani doğru test sonucu için belirli bir süre beklemek gerekebilir.
Hiv bulaşmasına neden olan en etkili şeylerden birisi cinsel ilişki oluyor. Evlilik öncesin çiftlerden bazı sağlık testleri istenir. Ancak hiv testi zorunlu testler arasında yer almaz. Yine de yaptırılması yararlı olur.
Kişilerde cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalık olup olmadığını tespit etmek için yapılan teste cinsel hastalık testi denir. Birçok farklı cinsel hastalığın tespit edilmesinde kullanılan faydalı bir tanı prosedürü olarak gösterilebilir.
Son yıllarda cinsel hastalık testi cinsel yolla bulaşan bir hastalığı ya da hastalık şüphesi olan kişilerden istenir. Bu hastalıklar HPV, Herpes, Frengi, Gonore, HIV ve benzeri hastalıklar olabilir.
Test yaptıracak olan kişilerin işlem öncesinde doktor talimatlarına uyması önemlidir. Aynı zamanda cinsel hastalık testi öncesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise test yaptırana kadar kimse ile cinsel ilişkiye girmemektir.