Arama

buzul erimesi son 40 yılda 10 kat hızlandı

2 yıl önce


buzul erimesi son 40 yılda 10 kat hızlandı
ad image

Himalayalar'daki buzullar olağanüstü bir hızla eriyor ve yeni araştırmalar, geniş buz tabakalarının son 40 yılda önceki yedi yüzyıla göre 10 kat daha hızlı küçüldüğünü gösteriyor.

Bilim insanlarına göre, Himalayalar’da yaşanan  çığ, sel gibi olaylar ile ve buz kaybının hızlanmasının etkileri Hindistan, Nepal ve Butan'daki insanları tehdit ediyor. Ayrıca, Güney Asya'daki yüz milyonlarca insanın geçim kaynağı olan tarım faaliyetlerini zorlaştırıyor.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan çalışmanın ortak yazarı ve Leeds Üniversitesi'nden bir buzul bilimci Jonathan Carrivick, "Dünyanın bu kısmı, belki de herkesin fark ettiğinden daha hızlı değişiyor. Ancak, değişim sadece Himalayalar’da değil. Etkileri dünyanın dört bir yanında hissediliyor” dedi. 

Diğer taraftan araştırmacılar, uzun yıllardır  Yeni Zelanda, Grönland, Patagonya ve dünyanın diğer bölgelerindeki büyük buzulların erimesini gözlemliyor. Ancak yeni çalışma, Himalayalar'daki buz kaybının özellikle hızlı olduğunu buldu. Araştırmacılar, bu durumda  Güney Asya musonlarındaki değişimler gibi bölgesel iklim faktörlerinin rol oynayabileceğini bildirdi.

Şimdiye kadar, pek çok hakemli bilimsel araştırma, insan faaliyetlerini artan küresel sıcaklıkların bir nedeni olarak tanımladı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından Ağustos ayında yayınlanan bir rapor da insan etkisini, 1990'lardan bu yana küresel buzulların geri çekilmesinin ana faktörü olarak tanımladı. 

Etiketler :
vadi

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
Yorumlar

1xbet  |   betturkeygiris.org  |   tipobet365  |  

Bonus veren siteler